Azerbaycan'da Yaklaşan Seçimler ve Düşündürdükleri

Çağlar Erbek
0

Kazak Kültür Platformu Başkanı Çağlar Erbek, Azerbaycan'da yaklaşan seçimlerle ilgili olarak Azerbaycan basınına demeç verdi.

İşte Çağlar Erbek'in Azerbaycan basınına yaptığı değerlendirme:

Azerbaycan seçimlerinin erkene alınmasının iç siyasetten ziyade dış siyasete ve bölgedeki gelişmelere bağlı olduğunu düşünüyorum. Rusya’da ve Ermenistan’da da yaklaşan seçimler bu etkenlerin başında geliyor. Aşağı yukarı aynı dönemde yapılacak bu seçimleri şüphesiz ki Azerbaycan için önem taşımaktadır. Muhtemeldir ki Azerbaycan seçimleri öne alarak yeni döneme bir an önce hazırlanmak ve dış politikaya yoğunlaşmak istemektedir.

Geçen yıl artan petrol fiyatlarının da etkisiyle Azerbaycan ekonomisinde görülen büyüme ve istikrarın da seçimin öne alınmasında etken olduğunu söylemek mümkün. Bu büyüme ve istikrarın mevcut yönetim açısından sandıklara olumlu yansıması olacağını varsaymak yanlış olmayacaktır.

2016 yazında yapılan referandumla cumhurbaşkanlığı görev süresi beş yıldan yedi yıla çıkarılmıştı. Öne alınarak bu yıl gerçekleştirilecek bir seçimle mevcut cumhurbaşkanının 2025 yılına kadar görev süresi uzatılabilir. Bu da gerek içteki istikrarın devamı, gerekse de dış politikada etkinlik açısından tercih edilmiş olabilir.

Azerbaycan oldukça genç bir demokrasiye sahip bağımsız bir ülkedir. Her geçen yıl demokrasi kültürü tecrübe kazanmakta ve gelişmektedir. Bununla birlikte seçim tarihlerinin kısa süre içerisinden birden fazla kez değiştirilmiş olması gibi kimi faktörler, bazı şeylerin tam oturmadığını gösteriyor. Azerbaycan demokrasisinin kurumsallaşması için biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. 


Çağlar Erbek

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)
To Top