Türk Keneşi İş Konseyi 5. Toplantısı Astana'da Gerçekleştirildi

Çağlar Erbek
0


Kısa adı Türk Keneşi olan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi ile Kazakistan’ın Atameken Girişimciler Birliği tarafından gerçekleştirilen Türk Keneşi İş Konseyi 5. Toplantısı Astana'da yapıldı.

Türk Keneşi Genel Sekreteri Ramil Hasanov’un başkanlığında düzenlenen toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Azerbaycan İş Adamları Konfederasyonu Başkanı Mamed Musayev, Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marat Şarşekeyev, Kazakistan Girişimciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ablay Mırzahmetov katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Türk Keneşi Genel Sekreteri Hasanov, toplantıda teknik uzmanlar düzeyinde çalışmaların yapılması, Türk Keneşi’nin iş portalından üye ülkelerin faydalanması, TOBB tarafından Kırgızistan, Kazakistan ve Azerbaycan uzmanlarına iş eğitimi verilmesi ve başka konuların ele alınacağını aktardı.

Toplantı kapsamında Kazakistan Girişimciler Odası ile TOBB arasında iş birliği ve "ortak oda" oluşturma protokolü imzalandı.

Toplantıda bir konuşma yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisinin kriz sonrası yeniden canlanmaya başladığına işaret ederek: “Amerika’dan sonra Avrupa ekonomilerinden de canlanma sinyalleri geldi. Geçen yıl düşme yaşayan Rusya ekonomisinin de bu yıl büyümesi bekleniyor. Dünya ekonomisi büyümeye başladığı zaman bizim ürünleri satacak pazar var. 2017’de küresel ticaret 2016’ya göre daha iyi olacak. Hem Türkiye hem Türk cumhuriyetleri için en büyük ihracat pazarı Avrupa ve Rusya’dır. Önümüzdeki bu fırsattan en iyi şekilde yararlanmak istiyorsak mutlaka iş birliğimizi ve ticaret kapasitemizi artırmalıyız” dedi.

TOBB’un dünyadaki en iyi oda sistemlerinden birini kurduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Sistemimiz İpek Yolu boyunca Türkistan’dan gelen kervanlar Anadolu’nun ahileri ve loncalarıyla yoğruldu. Bu topraklardan çıkmış sisteme en çok bizim sahip çıkmamız lazım. Bu sistemin Türk Keneşi coğrafyasında karşılık bulması bizleri memnun ediyor.” şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu, ticaretin gelişmesinde taşıma koridorlarının önemini vurgulayarak, “Türk Keneşi olarak kendimize ait taşıma koridoru oluşturmamız gerekir. Öyle bir taşıma koridoru oluşturmalıyız ki küresel risklerin arttığı dönemde bile en verimli bir şekilde çalışabilsin.” ifadelerini kullandı.


Hazar denizi üzerinden oluşturulacak koridorun dünya ticareti için ana damarlardan biri olma potansiyeline sahip olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, “Çin ile Avrupa arasındaki mal trafiğini kendi coğrafyamıza çekersek, en büyük zenginliğe ulaşmış olacağız.” dedi.

Samruk Yuvası

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)
To Top