Түркітілдес мемлекеттер ынтымақтастығы кеңесі ІІ Саммитінің декларациясына қол қойылды

Çağlar Erbek
0
Бүгін Түркітілдес мемлекеттер ынтымақтастығы кеңесінің кеңейтілген құрамындағы отырысынан кейін Бішкек декларациясына қол қойылды.

Құжатты ҚР Президенті Нұрсұлтан Назарбаев, Түркия Президенті Абдулла Гүл, Қырғызстан Президенті Алмазбек Атамбаев, Әзербайжан Премьер-Министрі Артур Расизаде рәсімдеді.


Сонымен қатар, Түркітілдес мемлекеттер ынтымақтастығы кеңесінің Қаржылық ережелері туралы, Түркі академиясын құру туралы, Түркі мәдениеті мен түркі мұрасына қолдау көрсету қорын құру туралы келісімдерге қол қойылды.

***
Türk Konseyi 2. Zirvesi Bişkek’te Gerçekleştirildi

Türk Konseyi 2. Zirvesi, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlendi. Cumhurbaşkanı Gül, zirveye katılan devlet ve hükümet başkanları ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca, üye ülkeler arasında çeşitli alanlarda iş birliği anlaşmaları da imzalandı.

Bişkek’teki Ala Arça Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türk Konseyi 2. Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Azerbaycan Başbakanı Artur Rasizade ile görüştükten sonra heyetler arası görüşmelere de katıldı. Görüşmelerden önce ise liderler aile fotoğrafı çektirdiler.

İMZALANAN ANLAŞMALAR

Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül, Atambayev, Nazarbayev ve Rasizade ile Bişkek Zirvesi Deklarasyonu’nu imzaladı.

Dışişleri bakanları da Türk Konseyi Genel Sekreterliği’nin finansmanı anlaşmasını imzaladı. Millî Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve diğer üye ülkelerin ilgili bakanları ise Astana’da Türk Akademisi ile Bakü’de Türk Kültür Miras Vakfı kurulmasına ilişkin anlaşmalara imza attı.

Çeviri: T.Erbek-Ç.Erbek
Kaynak: http://kaz.gazeta.kz/


Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)
To Top