OTANDASTAR FORUMU 40 ÜLKEDEN 200 KİŞİYİ BİR ARAYA GETİRDİ

Çağlar Erbek
0

 


ASTANA – Otandastar Vakfı'ı  (Otandastar Qory) tarafından 11 Ekim'de Kazakistan'ın başkenti Astana’da düzenlenen “Otandastar Formu”nda  40 ülkeden yaklaşık 200 kişi bir araya geldi.

2019'da başlatılan, bu yılın ikinci düzenlenen Otandastar Forumu, araştırmacıların, eğitimcilerin, kültür ve iş dünyası insanlarının, medya ve siyasi temsilcilerin yanı sıra Kazak kökenli veya bağları olan kişilerin ilgisini çekti.

Rixos President Astana Hotel'de gerçekleştrilen forumda başlıca şu konular ele alındı:

·       Göç politikası ve yurtdışındaki soydaşların ülkelerin kalkınmasındaki rolü.

·       Yurt dışındaki yurttaşlar; bilim, spor ve kültür.

·       21. Yüzyılda Kazak dili ve günümüzün olanakları / trendler.

·       Yeni medya ve modern trendler.

Forumun amacı Otandastar Vakfı Başkanı Büyükelçi Abzal Saparbekuly taradından “yurt dışında yaşayan vatandaşların ve soydaşların kültürel bağlarının korunması ve birbirlerini tanıması, geleceğe yönelik mesleki görüşlerini ve anavatanlarına yönelik gelecek planlarını, tecrübelerini paylaşmak, yurtdışındaki Kazaklar ile ortak projeleri geliştirmek” olarak açıklandı.


Foruma katılan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev'in danışmanı Malik Otarbayev, Devlet Başkanı adına bir hoş geldin mektubu sunarak forum katılımcılarını tebrik etti. Cumhurbaşkanı Tokayev mesajında, yurtdışındaki Kazaklarla bağların kapsamlı bir şekilde güçlendirilmesinin önemini vurgulayarak, tarihi vatanlarına dönmek isteyenler için tüm koşulların oluşturulduğunu kaydetti.

Etkinliğin önemli katılımcıları arasında Abai Kunanbaiuly'nin eserlerini Çinceye çeviren yazar Akbar Mazhit, Özbekistan Tabii Kaynaklar Bakanı Danışmanı Resul Kusherbayev ve Fransa'nın Creil Belediye Başkan Yardımcısı Yeşim Savaş da vardı.


Fransa'da yaklaşık 13 yıl çalıştıktan sonra Fransa senatörlüğü için yarışan Savaş, gençliğin toplumdaki hayati rolünün altını çizdi. Tarihi yeniden şekillendirme, siyaseti etkileme ve daha iyi bir dünyayı teşvik etme potansiyellerini vurguladı.

Yurt dışında yaşayan birçok yurttaşın etnik kökenini doğrulayamaması nedeniyle Ata Zholy kartı ve Kazak vatandaşlığı almayla ilgili sorunun çözümüne yönelik sistematik bir yaklaşım getirilmesini önerdi.

Otandastar Vakfı Başkanı Büyükelçi Abzal Saparbekuly’nın daveti üzerine Kazak Kültür Platformu Başkanı Dr. Çağlar Erbek’te foruma iştirak etti.




Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)
To Top