PUTİN’İN TARİHİ KONUŞMASININ ANA BAŞLIKLARI NELERDİ?

Çağlar Erbek
0

 


Dr. Çağlar ERBEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat’ta ülkesinin parlamentosu olan Federal Meclis’e yönelik yaklaşık iki saat süren bir konuşma gerçekleştirdi. Putin, Federal Meclis üyelerine yönelik olarak yaptığı konuşmasında, ülkenin içinde bulunduğu durumu değerlendirmenin yanı sıra gelecekle ilgili de siyasi ve ekonomik değerlendirmelerde bulundu.

Putin’in konuşması içte ve dışta yaşanacak gelişmelerle ilgili önemli ipuçları taşıyordu. Rusya açısından tarihi bir dönüm noktasına işaret edebileceği düşünülen konuşmanın, dikkat çeken başlıkları şunlardı:

§  Rusya, Donbass’ın sorunlarının barışçıl biçimde çözümlenmesi için mümkün olan her şeyi yaptı. Bununla beraber Kiev, Donbass’ın sorunlarını çözmedi, sürüncemede bırakıp oyaladı, siyasi cinayetler işledi ve inananlara kötü muamele etti.

§  Batılı liderlerin vaatleri sahteliğe ve acımasız birer yalana dönüştü. Batı ülkeleri Ukrayna’nın radikal milliyetçi birliklerinin askerlerini eğitti, onlara silah tedarik etti. Kiev, özel askeri operasyonun başlamasından önce de Batı ile silah tedariki için görüşmeler yürütüyordu.

§  Rusya için güç ve dönüm noktası olan, dünya için de çok büyük değişimlerin gerçekleştiği bir zamandan geçiyoruz.

§  (Ukrayna’da sürdürülen özel askeri operasyon sırasında) görevlerimizi adım adım, çok dikkatli ve sürekli bir biçimde çözüyor olacağız.

§  Rusya sadece kendi çıkarlarını değil, dünyanın 'medeni' ülkeler ve diğerleri olarak bölünmemesi gerektiğini kararlılıkla savunuyor.

§  Dünya üzerinde hiçbir ülkenin ABD kadar yurt dışında askeri üssü yok, yüzlercesini kurdular.

§  Rusya, Batı ile yapıcı bir diyalog içerisinde olmaya her zaman açık oldu ve yıllar boyunca ortak bir güvenlik sistemi oluşturulması üstünde çalışılmasını teklif etti. Batı ise bu sırada köle hâline gelmiş Ukrayna’yı ‘büyük savaşa’ hazırladı ve bugün de bunu yaptığını kabul ediyor.

§  Şubat 2022'de Donbass'a saldırmaya hazırlananlar daha sonra Kırım'a saldırmayı planlamıştı.

§  Savaşı başlatan taraf Batı’ydı, bizse bu savaşı durdurmak için güç kullanıyoruz. Evimizi ve insanlarımızın canlarını koruyoruz, Batı’nın istediğiyse sınırsız hakimiyete sahip olmak.

§  Batı şimdiye dek Ukrayna’ya askeri yardım olarak 150 milyar dolar harcadı, Ukrayna’ya para akışının azaldığını da gözlemlemiyoruz. Cini şişeden çıkaranın Batı olduğunu dünyada kimse unutmuş değil.

§  Batılı elitler Rusya'ya stratejik yenilgi yaşatarak bizi sonsuza dek bitirme hedefini gizlemiyor.

§  Biz Ukrayna halkı ile savaşmıyoruz, Ukrayna, Batılı efendilerin esiri oldu. On yıllar boyunca Ukrayna’nın sanayisini yerle bir ettiler. Bu koşullarda paranın askeri operasyonlara ayrılması kolay hâle geldi. İnsanları harcanacak birer metaya çevirdiler. Bunun sorumluluğu tamamıyla Batılı elit kesimler ve Kiev rejimine aittir.

§  Kiev'e Batı tarafından verilen silahların menzili ne kadar uzun olursa, tehdidi Rusya topraklarından o kadar uzaklaştırmamız gerekir.

§  Ukrayna’daki neo-Naziler, kendilerini kimlerin varisi olarak gördüklerini gizlemiyorlar, ekipmanlarının üstüne gamalı haçlar ve Nazi isimleri yerleştiriyorlar.

§  Batı’da yaptıklarına bakın: çocuk istismarı kabul görmeye başlıyor, rahipler eşcinsel evlilikleri onaylıyor. Anglikan Kilisesi, cinsiyetsiz bir tanrı düşüncesi değerlendiriyor. Onları bağışla Tanrım, ne yaptıklarını bilmiyorlar.

§  Yetişkinlerin diledikleri gibi yaşama hakkı var. Kimse özel hayata müdahele etmiyor ve bizim de bunu yapmaya niyetimiz yok. Fakat dünya dinlerinin kutsal kitaplarına bakarsanız orada her şey yazıyor: Ailenin ne olduğu, ailenin erkekle kadının beraberliğinden oluştuğu belirtiliyor. Ancak Batı’da kutsal metinler de sorgulanır hâle geldi. Batı’daki elit kesimler akıllarını kaçırdı ve bunun artık tedavi edilebilir bir yanı yok.

§  Sovyet ekonomisinin son dönemlerinde nasıl sorunlarla karşı karşıya kaldığını hatırlıyoruz. SSCB, piyasa ekonomisi yaratmaya başladı ve Batı ülkeleri de bunun örneğiydi. Onların ekonomi modelini kopyalamak yeterli olacak gibi görünüyordu. Ya sonunda ne oldu? Ekonomimiz, bir hammadde kaynağıymış gibi Batı’ya bağımlı hâle geldi. Bunun sebebi belli: Yeni oluşan Rus iş çevreleri çabucak kâr elde etme peşindeydi. Bu trendi geri çevirmek yıllarımızı aldı. Gözle görülür değişimler elde ettik. Fakat bu sırada sermayenin de Batı’ya aktığını unutmamalıyız. (Rus oligarklar, bu dönemde) yurtdışında yatlar ve lüks mülkler satın aldılar.

§  Son dönemde yaşananlar, Batı’nın sermaye için güvenli bir liman olduğu şeklindeki imajının bir hayalet, bir kandırmaca olduğunu ikna edici bir biçimde gösterdi. Bunu zamanında anlamayacaklar ve Rusya’yı bir gelir kaynağı olarak görüp genelde ülke dışında yaşamayı seçenler çok şeylerini kaybettiler. Sermayelerinin bulunduğu Batı ülkelerinde adeta soyguna uğradılar. Yasal biçimde kazanılmış paraları dahi ellerinden alındı. (Rus oligarklar) el konulmuş paralarını geri almak için mahkemeden mahkemeye koşmak, Batılı yetkililerinin ofislerine gidip gelmek zorunda kaldılar. İnanın bana, sıradan Rus vatandaşlar içinden hiç kimse (oligarkların) yabancı bankalardaki sermayelerini kaybetmiş olmalarına üzülmedi. Ülke dışındaki yatlarını ya da saraylarını kaybetmiş olmalarına üzülmediler.

§  Çok uluslu halkımız (Ukrayna’da sürdürülen) özel askeri operasyona destek verdi. Bu desteğin gerisinde gerçek vatanseverlik yatıyor. Cesaret ve kahramanlıklarından dolayı Rusya halkının tamamına teşekkür ederim.

§  Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Zaporojye ve Herson bölgelerinde yaşayan ve kendi geleceklerini kendileri belirleyenlere de söylemek istediklerim var: Rusya ile anavatanınız ile birlikte olma kararlılığınız daha güçlü hiçbir şey yok. (Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile Zaporojye ve Herson bölgeleri geçen sene düzenlenen referandumlar sonucunda Rusya’ya başlanmıştı.)

§  Yeni bölgelerimizin (Donetsk, Lugansk, Zaporojye, Herson) kalkınması için programlar oluşturduk. Kırım’da yaptığımız gibi buralarda da yeni istihdam alanları yaratıp, yollar inşa edeceğiz, Azak Denizi kıyılarında yeni limanlar kuracağız.

§  Rusya’ya ihanet edenlere yasalar gereği bunun sorumluluğu yüklenecektir ancak bir cadı avı başlatmayacağız.

§  Biz (Rusya olarak) nasıl dost olunacağını biliriz, verdiğimiz sözleri tutarız, kimseyi hayal kırıklığına uğratmayız ve güç durumlarda destek oluruz. Pandemi döneminde İtalya dahil pek çok ülkeye yardım ettik. Depremlerin ardından Türkiye ve Suriye’ye hemen yardıma gittik.

§  Rusya’da devlet başkanlığı seçimleri, yasalara tamamıyla uygun olarak ve demokratik prosedürlere uyularak 2024 yılında düzenlenecek.

§  Rusya ekonomisi, Batı’nın yaptırımları karşısında ayakta kaldı ve bu yaptırımlara karşı direniyor.

§  Batı, bize karşı ekonomik cephe açtı ancak hiçbir yerde amacına ulaşamadı ve ulaşamayacak. Yaptırımları uygulayanlar kendilerine zarar veriyor, zira fiyatların ve işsizliğin artmasını tetiklediler. Kendi vatandaşlarına da suçlunun Ruslar olduğunu söylüyorlar.

§  Rusya karşıtı yaptırımlar sadece bir araç. Amaç ise, vatandaşlarımızı acı çekmek zorunda bırakmak. Ne kadar hümanistler. Fakat Rusya ekonomisi Batı'dakilerin düşündüğünden de dayanıklı çıktı. Ekonomik durumumuzun sürdürülebilirliğini sağladık. Açık oluşmasına izin vermedik, girişimcileri ve finans sistemini destekledik.

§  Yeni Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması’na (START) katılımımızı askıya alıyoruz ama anlaşmadan çekilmiyoruz.

§  Karada konuşlanmış yeni stratejik silah sistemlerinin muharebeye hazır duruma geçmesi konusunda geçen hafta kararname imzaladım.

§  NATO, şubat ayında Rusya’dan stratejik silahlara ilişkin anlaşmaya geri dönmesini istedi. Askeri tesislerimizi de denetlemek istiyorlardı. İçinde bulunduğumuz bu çatışma hâli düşünülecek olursa bu çok saçmaydı. Zira bizim denetim gerçekleştirmemize izin vermiyorlardı. (…) ABD ile NATO, amaçlarının Rusya’yı stratejik olarak yenilgiye uğratmak olduğunu açıkça söylüyorlar. NATO, Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın tarafı olmak istediğini söylüyor. Bu bizim için uygun ancak bunun için geç kalındı, zira NATO içerisinde birden fazla nükleer güç bulunuyor.

§  Stratejik silahların azaltılması anlaşmalarından birincisi SSCB ve ABD tarafından 1991’de yapıldı, bu dönemde durum tamamıyla farklıydı: ilişkilerimiz, SSCB ve ABD’nin birbirlerini düşman olarak görmedikleri bir düzeydeydi. Hepsi geçmişte kaldı. İlişkilerimiz kötüleşti. Bu ABD sayesinde oldu, zira her şeyin ABD modeline göre olduğu ve sadece bir efendinin bulunduğu dünya düzenini kendileri inşa etmek istedi. İstedikleri, başka ülkelerin çıkarlarını yok sayarak, İkinci Dünya Savaşı sonrasında oluşmuş ilişkiler sistemini bozmaktı. 1945’ten sonra işler değişti. Ancak dünya düzenini, ABD’nin egoistçe çıkarları üstünden şekillendirmek kabul edilemez bir şey. Dahası şimdi de bize ültimatomlar veriyorlar. Bu koşullarda söylemem gerek ki Rusya, Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nı askıya alma kararı almıştır. Anlaşmadan çıkmıyoruz, onu askıya alıyoruz. Anlaşmaya geri dönmeden önce Fransa ve İngiltere’nin potansiyelini değerlendirmemiz gerekecek. ABD’deki bazı figürler, nükleer silahlarını test etmeyi düşünüyor. ABD bu testleri gerçekleştirirse biz de aynısını yapacağız. Küresel eşitliğin yok edilebileceğine ilişkin yanılsamaya kapılmalarını istemeyiz.

§  Batı'dan Ukrayna'ya ne kadar daha uzun menzilli sistemler gelirse, biz de tehdidi sınırlarımızdan o kadar uzaklaştırmak zorunda kalacağız. Batı'nın amacı Rusya'ya stratejik yenilgi yaşatmak. Bizi ortadan kaldırmak. Biz bunların hepsini anlıyoruz. Söz konusu olan ülkemizin mevcudiyeti. Fakat onlar, Rusya'yı muharebe sahasında yenmenin imkansız olduğunu anlamamış olamazlar, bu nedenle de enformasyon saldırıları düzenliyorlar. Hedef olarak genç nesli seçiyorlar.

§  ABD’nin nükleer deneme yapmaya karar verme olasılığına karşı Rusya Savunma Bakanlığı ve Rosatom’un da Rus nükleer silahlarıyla deneme gerçekleştirmeye hazır olmaları gerekiyor. Tabii ki bu denemeyi ilk gerçekleştiren biz olmayacağız, fakat ABD nükleer deneme yaparsa, biz de yapacağız.

§  (Modern Rusya, şimdiye dek nükleer deneme gerçekleştirmedi. Son nükleer deneme SSCB döneminde 1990’da gerçekleştirildi. ABD ise son nükleer denemesini 1992’de gerçekleştirdi. Birleşmiş Milletler raporlarına göre ABD 1945-1992 yıllarında 815 nükleer deneme gerçekleştirdi. Sovyetler Birliği ise 1949-1990 yıllarında 496 deneme gerçekleştirdi.)

§  Rusya ile ABD, ellerinde bulundurdukları nükleer silahların sayısının belirli bir sınır içinde tutulmasını içeren Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması’nın üçüncüsünü 2010’da imzaladı. Geçerlilik süreci 10 yıl olan söz konusu anlaşma daha sonra 5 yıl için uzatılabilecekti. Nitekim Rusya Devlet Başkanı Putin, 2011’de yürürlüğe giren söz konusu anlaşmanın 5 yıl daha uzatılmasına 2021’de onay verdi. Bu, askıya alınmamış olsa, anlaşmanın 2026’ya dek yürürlükte kalacağı anlamına geliyordu.

§  Rusya ile ABD arasında yürürlükte kalan son büyük silah kontrol anlaşması olan Yeni START, önceki ABD Başkanı Donald Trump'ın süreyi uzatma müzakereleri sırasında Çin'i nükleer silah kontrol anlaşması imzalamaya çekmeye çalışması ve Pekin'den ret yanıtı alınca tüm müzakereleri sonlandırması yüzünden çökmenin eşiğine gelmişti.

§  Rusya’nın güçlü olmaya hakkı var.

§  Ukrayna’ya gönderilen silahların menzili ne kadar uzarsa, biz de bu silahlar nedeniyle oluşan tehdidi o kadar uzağa iteceğiz. Rusya’yı savaş alanında yenmeleri imkansız.

§  (Ukrayna’daki özel askeri operasyon sırasında) hayatını kaybeden askerlerin ailelerinin maddi olarak desteklenmesi adına özel bir devlet fonu oluşturulacak.

§  Batı’nın Rusya karşıtı yaptırımları sadece bir araç, asıl amaçları Rusya halkına acı çektirmek. Rusya’yı tümden bitirmek istiyorlar.

§  (Batı’da yaşamak için Rusya’yı terk eden iş insanları ve oligarklar) oldukları yerde ikinci sınıf vatandaş olarak kabul ediliyorlar. Ülkelerinin yanında olmalarının başka yolları da var. Bununla beraber Rus iş insanları arasında çok sayıda savaşçı da bulunuyor.

§  Rusya, yeni bir ekonomik büyüme döngüsüne girdi.

§  Rusya karşısına çıkacak her sınamaya yanıt verecektir, çünkü biz birlik ve uyum içinde olan büyük bir ülkeyiz. Kendimize ve yapabileceklerimize güveniyoruz. Hakikat bizim yanımızda.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)
To Top