ORTA ASYA’NIN YÜKSELEN DEĞERİ ASTANA

Çağlar Erbek
0

Kazakistan’ın başkenti Astana son günlerde çok önemli etkinliklere imza atıyor ve dünyanın dikkatini yeniden üzerine çekmeyi başarıyor.

Kısa süre önce Suriye krizinde inisiyatif geliştiren genç Kazakistan Cumhuriyeti, tarafları Astana’da buluşturmuş ve “Astana Görüşmeleri” ile adını şimdiden tarihe yazdırmıştı. Bu günlerde ise hem Hindistan ve Pakistan’ın üyeliğe kabul edildiği tarihi Şanghay İşbirliği Örgütü toplantısına, hem de “EXPO 2017 Astana” ya ev sahipliği yaparak dünya gündeminde üst sıralara çıkmış durumda.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in 1997 yılında başkentin Almatı’dan Astana’ya taşınması kararını alması birçok insan şaşkınlıkla karşılamıştı. O dönem adı Akmola olan kasaba görünümlü bu küçük şehirde kışlar çok soğuk ve çetin geçer. Şüphesiz ki bu durum alınan bu karara şüpheyle bakılmasındaki en önemli etkendi. Buna rağmen Nazarbayev’in kararlı tutumu ile Astana 1998 yılında başkent unvanını Almatı’dan devraldı ve inanılmaz bir hızla yeniden inşa edildi. Orta Aya bozkırlarının en zor, en çetin topraklarından biri üzerinde yükselen Atana şehri, muhteşem mimarisi ile kısa sürede tüm dünyanın beğenisini kazanan modern bir başkente dönüştü.

İnanılmaz bir hızla gelişen bu modern şehir her geçen gün siyasi, ekonomik ve kültürel anlamda bölgenin merkezi haline gelmeye başlıyor. Şüphesiz ki bu başarının asıl mimarı Kazakistan’ın tecrübeli ve bilge Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’dir. Aynı zamanda Kazakistan’ın Kurucu Devlet Başkanı olan Nazarbayev, 2030 ve 2050 yol haritaları ile ortaya koyduğu vizyon ve bu vizyona uygun olarak attığı akılcı adımlarla genç Kazakistan’ı kısa sürede bölge lideri yapmayı başararak şimdiden tarihe geçmiş durumda.

Şanghay İşbirliği Örgütü Toplantısı

Kazakistan’ın başkenti Astana’da toplanan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) tarihi bir karara imza attı. Bu güne kadar gözlemci statüsünde bulunan Hindistan ve Pakistan bu toplantıda asıl üyeliğe kabul edildiler. Böylece ŞİÖ bir yandan genişlerken diğer yandan da uluslararası alanda gücünü ve prestijini önemli oranda artırmış oldu. Yapılan toplantı sonunda ayrıca ŞİÖ’nün dönem başkanlığı Kazakistan’dan Çin Halk Cumhuriyeti’ne geçti.

ŞİÖ, ilk olarak 1996’da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından “Şanghay Beşlisi” adıyla kuruldu. 2001’de Özbekistan’ın da katılmasının ardından adını Şanghay İşbirliği Örgütü olarak değiştirdi. Örgütün 6 üyesinin yanı sıra 6 gözlemcisi ve 6 “diyalog ortağı” bulunuyor.

Gözlemciler; Afganistan, Belarus, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan. Bu gözlemcilerden Hindistan ve Pakistan artık tam üye oldular. Yani üye sayısı 8’e çıktı. Örgütün diyalog ortakları ise Ermenistan, Azerbaycan, Kamboçya, Nepal, Sri Lanka ve Türkiye.

Expo 2017 Astana

Bu önemli toplantının hemen ardından Expo 2017 Astana Uluslararası İhtisas Fuarı’nın kapıları muhteşem bir törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in açılış konuşması yaptığı törene dünyanın her yerinden birçok devlet ve hükümet başkanı ve temsilcisi katıldı.

Ana teması ”Geleceğin Enerjisi” olan Astana Expo 2017’ye 115 ülke ve 22 uluslararası kuruluş katılıyor. Türkiye’nin Çin ve Almanya’nın ardından en büyük üçüncü standı açtığı fuar 93 gün sürecek ve 10 Eylülde sona erecek. Fuara milyonlarca ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

Bu kadar kısa sürede böylesine büyük bir organizasyona imza atan kardeş ülke Kazakistan’ı ve onun genç başkenti Astana’yı ne kadar tebrik etsek azdır.

Çağlar Erbek

http://www.tanyerihaber.com/orta-asyanin-yukselen-degeri-astana-2.html

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)
To Top