ASTAN'DA İKİ ÜLKE DAHA ŞANGHAY'A ÜYE OLDU

Çağlar Erbek
0

Kazakistan'ın başkenti  Astana'da düzenlenen  Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) devlet başkanları zirvesinde  Pakistan ve  Hindistan'ın örgüte tam üyeliği onaylandı.

Kazakistan  Cumhurbaşkanı  Nursultan Nazarbayev'in ev sahipliğinde Bağımsızlık Sarayı'nda yapılan zirveye,  Kırgızistan  Cumhurbaşkanı  Almazbek Atambayev,  Tacikistan  Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon,  Özbekistan  Cumhurbaşkanı Şefket Mirziyoyev,  Rusya Devlet Başkanı  Vladimir Putin,  Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in yanı sıra  Pakistan Başbakanı  Navaz Şerif ve  Hindistan Devlet Başkanı  Narendra Modi katıldı.


Belarus  Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko,  İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif,  Afganistan Cumhurbaşkanı Eşfer Gani,  Moğolistan  Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj'un gözlemcilik yaptığı toplantıda, BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres de yer aldı.

Zirvede  Pakistan ve  Hindistan'ın ŞİÖ'ye tam üyeliği onaylandı, terörle mücadele bildirgesi ve aşırılıkla mücadele konvansiyonu imzalandı.

Çin zirvenin sonunda ŞİÖ dönem başkanlığını  Kazakistan'dan devraldı.

ŞİÖ, 2001 yılında  Kazakistan,  Kırgızistan,  Çin,  Rusya,  Tacikistan ve  Özbekistan tarafından kuruldu. Örgüt, üye devletler arasında siyasi, ticari, ekonomik, bilim, kültür, eğitim ve başka alanlarda karşılıklı iş birliği ve güveni pekiştirmeyi amaçlıyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)
To Top