Nazarbayev: Gerçek Bir Müslümanın Farkı Giysisi Değil İçindeki İnançtır

Çağlar Erbek
0


Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev Kazakistan Müslümanları Dini Başkanlığı temsilcileri ile bir araya geldi. Görüşmede Nazarbayev, Kazak Halkının yaşamında dinin özel bir yeri olduğunu vurguladı ve devletin dini işleri düzenleyici önlemlerinden bahsetti.

Devletin bu konuya özel önem verdiğini ifade eden Nazarbayev: “Bu sorunları analiz eden ve bu alanda destek sağlayan özel bakanlık kuruldu. Yakın zamanda bilinci modernize etmenin gerekliliği, bunun yanı sıra bizim tarihi ve manevi zenginliğimizi geliştirme ve koruma konusunda makale yayınladım. Geleceğimiz yurtseverlik, vatan sevgisi ile ülkede ve bölgede istikrardan geçer. Bunun için hep birlikte çalışmalıyız" dedi.

Dijital gelişim çağında, Kazakistan’ın milli değerlerini, kültürünü ve geleneklerini koruması gerektiğini vurgulayarak, yıkıcı dini öğretilere karşı mücadele gerekliliğine dikkat çeken Nazarbayev: “Herkes Kazakistan’ın büyük bir coğrafyaya, doğal zenginliğe ve kaynaklara sahip olduğunu bilir. Kıskançlıkla ile bakanlar vardır. Öncelikle bunlar bize kötülük yapmak isteyen ve toplumda bölünmeler yaratmak isteyenlerdir. Dışarıdan bizi etkileyecek olan yollardan biri, halkımıza yabancı olan dini öğretilerin girişidir. Son zamanlarda, böyle bir eğilim vardır. Devletimiz için tehlike teşkil edecek oluşumlarla savaşmamız gerekir” dedi. Nazarbayev ayrıca imamlara ‘bundan dolayı sizin önünüzde büyük sorunlar vardır’ diye çağrıda bulundu.
Nursultan Nazarbayev Kazak Müslümanları için Hanefi mezhebinin geleneksel karakterini vurguladı ve İslam'ın bu akımının temellerini açıklığa kavuşturacak becerilere sahip uzmanların eğitilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Nazarbayev: “Bugün itibarı ile Kazakistan Müslümanları Dini Başkanlığı (DUMK)’da 3800 imam çalışıyor. Toplam sayının yarısı dini bilgi geliştirme kurslarında ders aldı. Fakat belirtmek gerekir ki, bu yeterli değil. Bizim anlamamız gereken, imamların ve bu alanda çalışan uzmanların bilgi düzeyini nasıl yükseltmemiz gerektiğidir. Sadece eğitimli imam doğru bilgi verebilir. Kendi dininin bilgilerini, diğer dinlerin özelliklerini incelemesi gerekir, ayrıca diğer bilimler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. İmamların hitabet sanatı ve insan psikolojisi teorisyeni olmaları gerektiğini" söyledi.
Toplantıda, Kazakistan Cumhurbaşkanı "Nur Mübarek"  Üniversitesi çalışmaları ve gelecekteki gelişim planları hakkında sorular sordu, bilgi aldı.

 Nursultan Nazarbayev, genç kuşağın dini cehalet tezahürlerine özellikle dikkat çekerek: “Bizim gençlerimiz bilgi sahibi olmadıkları için sakal bırakıyorlar ve pantolonlarını kısaltıyorlar. Kendilerini tamamen siyah giysilerle örten Kazak kızlarının sayısı giderek artmaktadır. Bunlar ne bizim geleneğimize, ne de bizim halkımıza uygundur. Bu sorunu kanunla yasaklama konusunu incelemek gerekir. Kazaklar sadece cenazede ve yas tutarken siyah giysiler giyer” dedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı siyah giysi ile din arasındaki bağlantı olmadığının altını çizerek, Kazak kültürünü, tarihini ve Kazak kadınlarının geleneksel giyisilerini hatırlattı: “Eğer gençlerimiz halkımıza yabancı olan talimatları takip edecek olursa, devlete ne olur? Biz buna izin vermeyiz. Bağımsız Kazakistan parlak bir geleceğe sahip olmalıdır, ulus birlik içinde olmalı, ülke laik olmalı ve daha fazla geliştirilmelidir. Biz hedeflerimize karşı çıkanlara müsamaha göstermeyeceğiz. Bu sadece devlet kurumunun çıkarı değil, tüm Kazakistan halkının ve geleceğinin çıkarı olmalıdır”  dedi.

Nazarbayev, halk arasında dini bilginin önemli olduğunu belirterek, imamların çalışmalarında vatansever eğitimin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak: “Gerçek bir Müslüman giysi ile bilinemez, farkı, içindeki inançta yatmaktadır. Eğer insan kalbinde sevgi varsa, onun inanca sahip olduğu anlamına gelir. Biz bilim ve bilgiyi keşfederek, uygar dünyaya doğru hareket etmeliyiz. XVIII-XIX yüzyıllara kadar Müslüman dünyası dünyada lider olmuştur. Bilimin kaynağı, filozoflar, doktorlar ve yazarların vatanı olmuştur. Şimdi biz bu konularda lider konumunu kaybetmiş durumdayız. Bugün vatandaşlarımız internet aracılığıyla çeşitli bilgilere ulaşabilmektedir. Aynı şekilde onlar, sıra dışı eğilimlerin vaazlarına da erişmektedir. Bu amaçla kullanılan çeşitli yöntem ve teknolojiler mevcut. Bizim de onlarla mücadelede bilgi teknolojisini kullanmamız gerekir. Gerekirse, devlet DUMK 'yı desteklemeye hazırdır.

Makalemde her bölge, her yerleşim hakkında bilgi toplamaya yarayacak ‘Tugan Zher’ programına özel önem verdim. Yurtseverlik, her birimizin içinde olmalıdır. Bu bağlamda, vaazlarınızda, vatan sevgi konusuna özellikle dikkat edin.” dedi.


Toplantıda katılımcılar, geleneksel olmayan dini akımlara karşı mücadelede işbirliği konusundaki görüşlerini paylaştılar.

Samruk Yuvası

Kaynak: Akorda

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)
To Top