CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ÖZBEKİSTAN'A RESMİ ZİYARETTE BULUNDU

Çağlar Erbek
0

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan’ın tarihî Semerkant kentindeki Devlet Konukevi’nde Cumhurbaşkanı Vekili ve Başbakan Şevket Mirziyayev ile bir araya geldi. Görüşme öncesi bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke ilişkilerini Türkler ve Özbekler arasındaki ebedi kardeşliğe layık bir düzeye taşımak istediklerini vurgulayarak “Bunu sadece ortak çıkarlarımızın bir gereği olarak değil, kardeşlik hukukumuzun ve tarihi sorumluluğumuzun bir icabı olarak görüyorum” dedi.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Kamilov da hazır bulundu. Görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Vekili Mirziyayev basın mensuplarına açıklamada bulundu.
“ÖZBEKİSTAN, STRATEJİK KONUMUYLA BÖLGEDE İSTİKRARIN TEMİNATIDIR”
Yaptığı açıklamada uzun bir aradan sonra Özbekistan’a gelmiş olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “G20 Zirvesi münasebetiyle Çin’de bulunduğum için merhum İslam Kerimov’un cenazesine maalesef katılamamıştım. Törende, ülkemizi Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş temsil etti. Bugün kabrini ziyaret etmek suretiyle milletim adına bu görevi şahsen ifa ettim. Bu vesileyle bir kez daha merhum Kerimov’a Allah’tan rahmet, tüm Özbek halkına başsağlığı diliyorum" dedi.
Özbekistan'ın köklü devlet geleneği, tarihi mirası ve stratejik konumuyla bölgede istikrarın teminatı olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erdoğan, Özbekistan’ın siyasi istikrarını ve ekonomik kalkınmasını sürdüreceğine inandığını belirtti ve 4 Aralık’ta gerçekleşecek seçimlerde Cumhurbaşkanı Vekili Mirziyayev’e başarı dileğinde bulundu.
“İLİŞKİLERİMİZİ EBEDİ KARDEŞLİĞE LAYIK BİR DÜZEYE TAŞIMALIYIZ”
Yeni dönemde, iki ülke arasındaki ilişkileri, Türkler ve Özbekler arasındaki ebedi kardeşliğe layık bir düzeye taşımak istediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunu sadece ortak çıkarlarımızın bir gereği olarak değil, kardeşlik hukukumuzun ve tarihi sorumluluğumuzun bir icabı olarak görüyorum” diye ekledi.
Yeni dönemde, iki ülke arasındaki ilişkileri her alanda geliştirmek için çalışmaları gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Daha önce de söylediğim gibi, seçimlerden sonra, cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ziyaretin Özbekistan’dan ülkemize veya ülkemizden Özbekistan’a gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyarız. Bu konuya önem atfediyoruz. Dışişleri bakanlarımız, geçen ay Taşkent’te önemli görüşmeler yaptı. Görüşmede, bir yol haritası çizdik. Bu belgeye Özbek tarafının değerli katkı ve önerilerini bekliyoruz. Belgede yer alacak hususların hızla hayata geçirilmesi suretiyle kaybettiğimiz zamanı inşallah kısa zamanda telafi edeceğiz."
ÖZBEKİSTAN CUMHURBAŞKANI VEKİLİ MİRZİYAYEV: “TÜRKİYE, DÜNYADA OLDUKÇA SAYGIN VE BÜYÜK İMKÂNLARA SAHİP BİR ÜLKE”
Özbekistan Cumhurbaşkanı Vekili Mirziyayev de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ülkesinde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İslam Kerimov’un vefatından dolayı başbakan yardımcısı düzeyinde ülkemize heyet göndererek ve taziye mesajı ileterek acımızı paylaştığınız için huzurunuzda bir kez daha teşekkür ederim. Bugün ise, bizzat kendiniz gelip ziyaret ederek İslam Kerimov’a ve Özbek halkına gösterdiğiniz saygı için teşekkür ederim” diye konuştu.
Merhum İslam Kerimov’un, bağımsız Özbekistan’ın kurucusu olduğunu, Atatürk’ün Türkiye’nin bağımsızlığı için gösterdiği çabanın aynısını Özbekistan için onun gösterdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Vekili Mirziyayev, Türkiye'nin Özbekistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ve büyük destek sağlayan ülke olduğuna işaret ederek, “Biz bunu hiçbir zaman unutmayacağız. Özbek ve Türk halklarının dini, dili, tarihî ve kültürü birbirine çok yakın ve bağlıdır ve bu çok doğaldır. Türkiye, günümüzde dünyada oldukça saygın ve büyük imkânlara sahip bir ülkedir. Siz, büyük bir hayati tecrübeye ve siyasi deneyime sahip bir lidersiniz. Sizin öncülüğünüzde Türk halkı büyük başarılar elde etmektedir. Sizin Türk halkına olan sonsuz sevginiz ve göstermekte olduğunuz gayretiniz çoğu insanı olduğu gibi beni de şaşırtmıştır ve bize ibret olmaktadır. 2023 yılı Yeni Türkiye hedefiniz ve Türkiye’yi dünyadaki en gelişmiş ilk 10 ülke sırasına girmesi yolundaki çabalarınız saygıya layıktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Vekili Mirziyayev konuşmasının devamında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben şöyle dedi: “Söylediklerimizi artık uygulamada, yapacağımız işlerde göstermenin tam zamanı gelmiştir. İki büyük halk ise, bu kardeşliğini, iş birliğiyle tüm dünyaya göstermesi gerekir. Sizin, pek çok defa söylediğiniz, ‘Kardeşlik, sadece lafta değil, iş birliğinde, yapacağımız işlerde gösterme zamanı geldi’ sözünüz, bana çok yakın gelmektedir. İnanıyorum ki, bu görüşmelerden sonra yürüteceğimiz iş birliğini, aynı zamanda diğerlerine de örnek olacak şekilde gerçekleştirmeye kadiriz.”
Açıklamaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Vekili Mirziyayev, baş başa görüşmelerini gerçekleştirdi ve heyetler arası çalışma yemeğine katıldı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)
To Top