NAZARBAYEV'DEN NÜKLEER SİLAHSIZ DÜNYA ÇAĞRISI

Çağlar Erbek
0

Kazakistan'da Semey nükleer deneme sahasının kapatılmasının 25. yıl dönümü dolayısıyla, Başkent Astana'daki Bağımsızlık Sarayı'nda "Uluslararası Nükleer Silahsız Dünya İnşası Konferansı" düzenlendi. Konferansta konuşma yapan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, "Nükleer silahsızlanma çağrılarla sınırlı kalmamalı. Nükleer silahsız dünya düşüncesinin teşvik edilmesi gerekir." dedi.

Nükleer silahsızlanma amacıyla evrensel bir anlaşma oluşturulmasının somut bir adım olabileceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Nazarbayev, "Biz evrensel bir anlaşma oluşturma düşüncesini tekrar başlatacağız ve destek vereceğinizden de umutluyum. Anlaşma, nükleer silah üretiminin yasaklanmasının yanı sıra, nükleer silah bulunduran ülkelerin bu silahları yok etmeleri için de somut bir süre içermelidir." diye konuştu.

Nükleer silahsızlandırma ödülü fikrini desteklediğini söyleyen Nazarbayev, konu üzerinde gerekli çalışmalar yapılarak karar alınacağını kaydetti. Nazarbayev, nükleer silahlara yasa dışı statü verilmesiyle ilgili hukuki bağlayıcılık içeren belgelerin de kabul edilebileceğini sözlerine ekledi.


Kazakistan Senato Başkanı Kasım Comart Tokayev'in moderatörlüğünde düzenlenen konferansa Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in yanı sıra çok sayıda yabancı siyasetçi, bilim adamı, temsilci ve din adamı katılıyor.
Katılımcılarının yarın Kazakistan'ın 25 sene önce kapattığı Semey nükleer deneme sahasını ziyaret etmesi planlanıyor.

Sovyetler Birliği'nden kalan ve dünyanın en büyük nükleer deneme sahalarından biri olan Semey'de, 1948-1989 yılları arasında 450'den fazla deneme yapılmıştı. Denemelerin 350'si yer altında, kalanı yer üstünde yapılmış, 300 bin metrekare alan radyasyondan etkilenmiş, 1 milyon 500 bin kişi zarar görmüştü.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)
To Top