‘Bengü Taş’ın Birebir Kapyası Astana’da Dikildi

Çağlar Erbek
0
Türk Akademisi Uluslararası Teşkilatı, eski Türklere ait Şivet-Ulan külliyesindeki boy ve tayfaların tamgaları hakkedilmiş kitabe taşının tıpatıp aynısı olan bilimsel örneğini tanıttı. Yüksekliği 2 metreyi geçen anıtın açılış töreni Barış ve Uyum Sarayı’nda gerçekleşti.
Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi VI. Genel Kurul toplantısı çerçevesinde yapılan büyük etkinliğe Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi’ne üye ülkelerin (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye) Meclis Başkanları, Kazakistan Cumhuriyeti Devlet Sekreteri katıldılar.
Ayrıca, Uluslararası teşkilatların başkanları, Kazakistan’da akredite Misyon başkanları ve diplomatlar, önde gelem bilim adamları ile aydınlar da iştirak ettiler.
Bengü Taş’ın yeni ilmî kopyasının açılış töreninde söz alan ünlü Türkolog, Profesör Mırzatay Joldasbekov, bahis konusu gelişmenin aynı köke mensup Türk dünyası için önemini vurguladı.
Eski Ötüken bölgesinde bulunan Şivet-Ulan Külliyesi, pek çok etnik ve siyasi birlikleri bir araya getirebilen Avrasyalı Türk İmparatorluğu Kağanı adına yapılan (VI-VII. yüzyıllar) bir külliyedir. Coğrafi konumuna uygun olarak Moğolcadan “sorguç otlu kırmızı tepe” olarak çevrilen külliyenin doğu kısmında Eski Türklerin ana boy ve tayfalarının tamgaları hakkedilmiş kitabe taşı ve taşın dörtgen şeklindeki temeli bulunmaktadır. Kitabe, mavimsi volkanik kayadan yapılmıştır. Taşın cilalanmış yüzüne 60 kadar tamga hakkedilmiştir. Onların arasında Kırgız, Uygur, Karluk, Kıpçak, Hazar, Avşar gibi boy ve tayfaların tamgaları da bulunmaktadır. Ancak bazıları silinmiş durumda olup görünmeyen kısımları mevcuttur.
Söz konusu taştaki tamgalar üzerine bugüne kadar herhangi bir bilimsel çalışma yapılmamıştır. Daha önce de belirtildiği gibi Akademi heyeti, içinde bulunduğumuz yılın Eylül ayında Moğolistan’a yaptığı araştırma gezisi sırasında eski Türk tayfaları ile tayfa birliklerinin tamgaları hakkedilmiş taşın estampajını elde etmişti. Söz konusu estampaj üzerine kısa süre çalışıldıktan sonra Bengü Taş’ın ilmî örneği hazır edilmiştir. Türk Akademisi Uluslararası Teşkilatı bilim adamları, bugünlerde Bengü Taş’taki tamgaları inceleyip onların hangi tayfaya ait olduğunu tespit etme çalışmalarını yürütmektedirler.
Kaynak: Uluslararası Türk Akademisi

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)
To Top