TÜRKİYE - ÇİN YAKINLAŞMASINDAN KİMLER RAHATSIZLIK DUYUYOR?

Çağlar Erbek
0
Çağlar ERBEK
10 Temmuz 2015

Çeşitli platformlarda günlerce uyarılarda bulunduk. Sincan-Uygur Özerk Bölgesi ile ilgili paylaşılan fotoğraflar ve yapılan yalan haberler aynı merkezlerden üretilip yayılan haberlerdir ve bu bir algı operasyonudur, kara propagandadır dedik. Kaynağı bile belirtilmeyen haberlerin doğruluğunu araştırmadan, bölge hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan kara propagandaya kanıp bu oyunun bir parçası olmayın, bu ne ülkemize ne de bölge insanına bir fayda sağlamaz aksine zarar verir dedik ama dinletemedik.

 Yalan haberle, uydurma fotoğraflarla gaza gelen ve kışkırtılan kimi çokbilmiş vatandaşlarımız Türklerin işlettiği ve genellikle Uygur ya da başka Türk topluluklarından insanların çalıştığı Çin Restoranlarını basıp Türk vatandaşlarına zarar vererek, Çinli diye Uygur, Koreli veya başka halklardan gariban işçileri veya turistleri döverek büyük destan yazdılar. Kendileri ile gurur duyuyorlardır sanırım.

Bilgisi olmadan fikri olan insan oranı bakımından sanırım dünyada üst sıralarda geliriz. Okumadan, araştırmadan, öğrenmeden, sorgulamadan, bilmediğinin bile farkında olmadan fikir üretmek ya da ortaya atılan fikirlerin peşinden delice koşmakta üstümüze yok. Bu özel yanımızı bilenler bunu sonuna kadar kullanmakta hiç tereddüt etmiyorlar. Hem de defalarca kez.

Bildiğini sananlar için birkaç basit soru soralım:

1) Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne hiç gittiniz mi? O bölge de yaşayan insanlardan tanıdıklarınız var mı ve eğer varsa en son ne zaman konuştunuz?

2) Bölge ve bölge insanları hakkında ne biliyorsunuz? Bu konuda kaç tane kitap, kaç tane bilimsel makale okudunuz, kaç farklı kaynaktan haberleri takip ediyorsunuz?

3) Sincan Uygur Bölgesi’nde 2007 yılına kadar kayda değer hiçbir problem olmadığını, bölge insanının huzur ve güven içinde yaşadığını, sorunların bu tarihten sonra başladığını ve özellikle de 2009 yılında yaşanan büyük olayların ardından tırmandığını biliyor musunuz?

4) Bölge halkı 2009 yılından önce Müslüman mı değildi yoksa Müslüman’dı da bundan Çin yönetiminin haberi mi yoktu? Bunlar mantıklı gelmiyorsa o halde ne oldu da bu olaylar bu tarihlerden sonra başladı diye hiç merak edip araştırdınız mı?

5)Bölge insanından sürekli Uygur Türkleri diye bahsedip duruyorsunuz. Bölgede Uygurlar dışında da pek çok farklı Türk toplumunun da yaşadığını biliyor musunuz? Mesela ciddi bir Kazak nüfusunun bulunduğunu ve hatta Türkiye’ye göç yoluyla gelip yerleşmiş olan Kazakların da genellikle buralardan geldiğini biliyor musunuz?

6) Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümetini ABD’de yaşayan Rabia Kadir’e ülkemize giriş izni vermiyor diye eleştirip duruyorsunuz. Rabia Kadir hakkında ne biliyorsunuz? Mesela çok zengin bir iş kadını olduğunu ve Çin yönetimi ile ters düştükten sonra neyin karşılığında ABD’ye gidip oradan Çin’e karşı bölge insanını kışkırtmaya devam ettiğini biliyor musunuz?

7) Onlar ABD’de lüks ve güven içinde yaşarken bölge insanını 1,5 milyarlık Çin’e karşı kışkırtıp baskı ve zulüm görmelerine, huzur ve can güvenliklerinin ortadan kalkmasına neden olurlarken bölge insanını umursadıklarını mı zannediyorsunuz?

8) ABD’nin kontrolünde yaşayan bu insanın ABD’nin çıkarlarına uygun olmayacak tek bir girişimde bulunabileceğine ya da ABD’nin böyle bir şeye göz yumabileceğine inanıyor musunuz? Bölge insanının baskı ve zulüm görmesinin, katledilmesinin ABD’nin ve ona hizmet edenlerin umurunda olduğunu mu sanıyorsunuz?

9) Çin Devleti’nin bölücü terör örgütü yöneticisi ve yabancı devlet hesabına çalışan biri olarak gördüğü bu insana destek verirseniz Çin Devleti’nin de senin ülkenin bölücü terör örgütü yöneticilerine ve yabancı devletlerin hesabına çalışanlara destek vermesine nasıl karşı çıkabileceksin?

10) Tıpkı Afganistan, Pakistan, Irak, Suriye vb. yerlerde olduğu gibi bu bölgede de Çin Devletine karşı kökten dinci terörist grupların faaliyetlerine destek verildiğinden ve bu grupların bu olaylarda parmağı olduğundan haberiniz var mı?

11) Çin gemisini görünce Doğu Türkistan Bayrağı açan Japon Savaş Gemisi’ni büyük bir coşkuyla alkışlayıp bunun üzerinde kendi ülkenize yüklenirken acaba Japonların Uygurların kaşına gözüne hayran olduğu için mi bunu yaptığını sanıyorsunuz?

12) ABD ve Japonya’nın Geleneksel Çin düşmanlığının ve tehdit algılamasının sonucu bölge insanını Çin’e karşı kışkırtması, kullanması ve sonuçta zarar görenin sadece bölge insanının olacak olması gerçeğini kavramak için çok mu zeki olmak gerekir sanıyorsunuz?

13) Neredeyse her Ramazanda servis edilen bu fotoğraf ve haberler sizde hiç mi kuşku yaratmıyor?

14) Bu haberlerin patlak verdiği anda Türkiye’nin gündeminin Kuzey Suriye’ye girmek ve orada ulusal çıkarlarımıza aykırı gelişen durumlara müdahale etmek olduğunu ve böyle bir anda dikkatin ve enerjinin başka bir yöne çekildiğini anlamak çok mu zordu?

15) Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çok kısa bir süre sonra Çin’e resmi bir ziyaret yapacağını ve bu önemli gelişmenin bazı kesimlerde ciddi bir rahatsızlık yarattığını ve nu nedenle de tam da bu seyahat öncesi bu olayların organize edildiğini anlamak ve bunun bir tesadüf olamayacağını bilmek çok mu zor?

16) Daha bugün (10 Temmuz 2015) Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan’ın üye olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü Rusya’ya bağlı bir Türk Cumhuriyeti olan Başkurdistan Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Ufa’da toplandı. Bu toplantıda Hindistan ve Pakistan’ın birliğe resmen üye olarak kabul edileceklerini, İran’ın üyelik başvurusunu değerlendirileceğini ve böylece Şanghay İşbirliği Örgütü’nün genişleyerek çok daha büyük bir güç haline geleceğini biliyor musunuz?

Şanghay İşbirliği Örgütü'ne Üye Ülkelerin Liderleri

17) Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde bu birliğe katılmak yönünde fikir beyan etiğini, Rusya ve Çin’in belli koşullarla bu talebe sıcak bakabilecekleri ihtimalini ve yaklaşan Çin seyahatinde bu konunun da görüşülebileceğini düşündünüz mü hiç?

18) Türkiye’nin Çin’den hava savunma sistemi almak istediğini ve bundan aşırı derecede rahatsızlık duyan kimi müttefiklerimizin bunu engellemek için birçok yola başvurabileceğini biliyor musunuz?

19) Bölgeye giden Anadolu Ajansı’nın bizzat yerinde durumu incelediğini, iddiaların asılsız olduğunu ve bölgede oruç tutma yasağı iddialarını doğrulayan hiçbir şey görmediklerini tüm dünyaya duyurduğunu biliyor musunuz?

20) Cumhurbaşkanımızın büyükelçilerle yaptığı toplantıda bu haberlerin tam da Çin seyahati öncesi kasıtlı yapıldığını, saldırılardan üzüntü duyduğunu ve provokatörlerin oyununa gelinmemesi gerektiğini söylediğini biliyor musunuz?

Sıraladığımız bu soruların cevaplarını veremiyorsanız sizden ricamız daha fazla okumanız, daha fazla araştırmanız, daha fazla sorgulamanız ve ülke çıkarlarını her şeyin önünde tutmanızdır. Böylece bilmeden de olsa kötü amaçlı bu ve benzeri operasyonların bir parçası olmazsınız. Eğer bu soruların cevaplarını bildiğiniz halde bu operasyonların bir parçası olmuşsanız o halde siz tercihinizi vatanınızdan ve halkınızdan yana değil, vatanınıza göz koyan ve ulusal bütünlüğünüze kastedenlerden yana yapmışsınız demektedir ki bunun adı ihanettir ve maalesef ihanet hastalığının ilacı henüz keşfedilmedi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)
To Top