Kazakistan’da çıkan olaylarda gözaltına alınanların sayısı 5 bini geçti

Çağlar Erbek
0


Kazakistan’da çıkan olaylarda gözaltına alınanların sayısı 5135’e yükseldi.

Kazakistan Cumhuriyet İçişleri Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada , Kazakistan’daki ayaklanmalara katıldıkları için gözaltına alınanların sayısının 5,1 binden fazla kişiye yükseldiğini bildirdi. Daha önce yaklaşık 4.4 bin tutuklu olduğu söylendi.

İçişleri Bakanı Yerlan Turgumbayev, 6-7 Ocak’ta sınırı geçmeye çalışırken yaklaşık 300 kişiyi gözaltına aldı. Ateşli silahlara, cep telefonları da dahil olmak üzere çalıntı mallara ve yerli ve yabancı para cinsinden yüklü miktarda paraya el konuldu” dedi.

Kazakistan’daki isyanlar

2022 yılının ilk günlerinde başlayan cumhuriyette kitlesel protestolar , ülkenin batısındaki Zhanaozen ve Aktau kentlerinde yaşayanların hoşnutsuzluğunun nedeni, otomobillere yakıt ikmali için kullanılan sıvılaştırılmış petrol gazının fiyatındaki iki kat artış oldu. Daha sonra diğer şehirlerde insanlar sokaklara döküldü, güvenlik güçleriyle birkaç çatışma yaşandı.

Yetkililerin militan veya terörist olarak adlandırdığı olaylara katılanlar, idari binaları ve polis teşkilatlarını birkaç kez basmaya çalıştılar, geri püskürtüldüler. BM’ye göre , Kazakistan’daki protestolarda yaklaşık bin kişi yaralandı. İçişleri Bakanlığı 18 güvenlik görevlisinin öldürüldüğünü bildirdi.

19 Ocak’a kadar Kazakistan genelinde olağanüstü hal yürürlükte, yetkililer meydanları eylemlerin kışkırtıcılarından temizliyor. Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev hükümeti görevden aldı ve akaryakıt fiyatlarının düzenlenmesini emretti, ancak huzursuzluk devam etti. Ayrıca, Kazakistan’daki durumu “devletin bütünlüğüe tehdit” olarak nitelendirdiği ilk toplantısında Güvenlik Konseyi’ne başkanlık etti ve yardım için Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne (KGAÖ) başvurduğunu söyledi . İsyanlar sırasında KGAÖ üyeleri, Kazakistan’a idari ve diplomatik binaları koruyacak ve yerel ordunun kanun ve düzeni sağlamasına yardımcı olacak toplu barış gücü gönderdi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar
Yorum Gönder (0)
To Top